Blog

Grote Muziekreis trekt door Tilburg

By april 15, 2018 26.114 Comments

Professionele muziek in alle toonaarden voor jongeren en mensen met een krappe beurs .

 

De Grote Muziekreis is een groot muziekevenement dat op zaterdag 26 mei wordt gehouden in het centrum van Tilburg. Het evenement is een initiatief van RotaryClub Tilburg-Leydal en de organisatie is in handen van Stichting De Grote Muziekreis. Op deze zaterdag kunnen jongeren en mensen met een krappe beurs gratis allerlei muziekworkshops en –voorstellingen in de stad bijwonen. De dag wordt afgesloten met het gratis concert ‘Hoe Sprookjes Klinken’. Aan dit evenement wordt medewerking verleend door Poppodium 013, Paradox, Factorium, Chapel Studio en Concertzaal Tilburg.

Het ideaal van De Grote Muziekreis is om de mensen die weinig te besteden hebben en jonge mensen uit Tilburg en de omliggende dorpen op een bijzondere manier in aanraking te laten komen met de muziekwereld. Het muziekevenement kent twee hoofdingrediënten. Op zaterdagmiddag zijn jongeren tussen 14:00 en 16:30 welkom in Poppodium 013, Paradox, Factorium en Chapel Studio. Hier kunnen ze verschillende masterclasses en voorstellingen bijwonen, elk gebaseerd op een bepaald muzikaal genre.
Het tweede onderdeel van De Grote Muziekreis is een gratis concert in de Tilburgse Concertzaal voor mensen die het in financiële zin niet breed hebben. Het concert heeft als titel ‘Hoe Sprookjes Klinken’. Tijdens dit concert worden zij meegenomen op muzikale reis door een sprookjesachtige wereld. Centraal staat de muziek van de Tilburge componist Maarten Hartveldt. De muziek wordt uitgevoerd door een groot symfonieorkest. Bijzonder aan dit concert is dat de muziek ondersteund wordt door allerlei speciale effecten, zoals filmbeelden en live acteurs. De muziek komt letterlijk tot leven.

Deze week worden op verschillende locaties in Tilburg en omgeving dozen neergezet. Ze staan op plaatsen waar vaak mensen met weinig geld komen, zoals de Voedselbank. In de dozen zitten de gratis toegangsbewijzen voor het concert ‘Hoe Sprookjes Klinken’. De kaartjes worden betaald door het bedrijfsleven en andere sponsoren.

Aan dit landelijk unieke muziekevenement van RotaryClub Tilburg-Leydal liggen twee idealen ten grondslag. Jongeren krijgen in de Tilburgse podia workshops en masterclasses aangeboden, omdat muziek goed is voor de persoonlijke en creatieve ontwikkeling, iets waar zij nog lang de vruchten van kunnen plukken. Als gevolg van bezuinigingen komen jeugd en jongeren op school steeds minder met muziek in aanraking. Mensen met weinig geld kunnen zich veelal geen bezoek aan een duur, professioneel symfonisch concert in de Concertzaal veroorloven. De Grote Muziekreis stelt dat muziek voor iedereen en grondrecht is en daarom worden deze mensen uitgenodigd om een keer te genieten van een bijzondere muzikale avond.

Meer informatie over De Grote Muziekreis, de stichting en het dagprogramma is te vinden op http://www.degrotemuziekreis.nl/ of op social media.

 

FOTO:

Leden van RotaryClub Tilburg-Leydal stellen de dozen met de vrijkaartjes samen. De dozen staan vanaf deze week op verschillende plaatsen in Tilburg en omgeving.