Blog

Ik ga op reis en ik neem mee… de magie van muziek

By april 12, 2018 32.743 Comments

Wij dromen er allemaal wel eens van om een grote reis te maken. Nieuwe indrukken opdoen, mensen ontmoeten, exotische plaatsen bezoeken – het hoort er allemaal bij. Maar wat doe je als dat ver buiten je bereik ligt door een handicap of armoede? Op 26 mei 2018 haalt “De Grote Muziekreis” de wonderlijke en wijdse wereld van muziek naar die mensen toe.

De Grote Muziekreis, een initiatief van RotaryClub Tilburg Leijdal en Tilburgse componist Maarten Hartveldt,  heeft als hoofddoel om arme en jonge mensen op een bijzondere manier in aanraking te laten komen met de muziekwereld. Voor één dag, zaterdag 26 mei 2018, wordt het centrum van Tilburg omgetoverd tot een ware muziekmetropool.

Theaterles of hiphoples?

De verschillende vormen van muziek zijn eindeloos, een feit dat onderstreept wordt tijdens “De Grote Muziekreis”. Op vijf locaties over het gehele centrum worden evenzoveel muzikale genres voorgesteld en bezoekers worden uitgenodigd om hun kunsten te laten zien.

Kom bijvoorbeeld naar de Chapel Studio, waar musical- en theaterstudenten een masterclass kunnen volgen van bekende zangcoach Edward Hoepelman. In Poppodium 013 worden jongeren uitgenodigd om mee te kijken bij een hiphopprogramma van talenten van de Rockacademie: Joël Domingos en Massi. Wereldmuziek wordt vertegenwoordigd in het Factorium, waar kinderen een bijzondere workshop Afrikaanse Dans kunnen volgen en waar onder bekwame begeleiding van Suzan Lutke de hele middag vrij muziek gemaakt kan worden. Jazzliefhebbers worden geboren in Paradox, waar een heuze masterclass Jazz Zang gevolgd kan worden, met hoofdvakdocenten Paulien van Schaik en Katrien Verheijden aan het roer.

Hoe klinken sprookjes?

De vijfde, en daarmee grootste, locatie van “De Grote Muziekreis” is de Concertzaal van Theaters Tilburg. Daar wordt in de avond een concert gegeven dat de volgende vraag zal beantwoorden: hoe klinken sprookjes?
Dit concert, vrij toegankelijk voor de armen en gehandicapten van Tilburg, neemt iedereen mee op een wonderbaarlijke reis door een sprookjesachtige wereld. Centraal staat de muziek van Maarten Hartveldt, die zijn muzikale tovenarij al mocht inzetten voor de Efteling. Zijn muziek zal worden uitgevoerd door een groot symfonieorkest en ondersteund door mysterieuze filmbeelden, special effects en een snufje échte magie.
Alle evenementen en workshops tijdens “De Grote Muziekreis” hebben hetzelfde doel: jongeren en benadeelden de magie van muziek te leren vangen en daarmee hun verhalen en idealen door te geven aan anderen. Muziek is een taal die universeel wordt gesproken en verstaan en “De Grote Muziekreis” zorgt ervoor dat iedereen goed voorbereid op zijn of haar muziekreis kan gaan.